Tuesday, March 4, 2008

(PAS) Al-Quran Al-Sunnah Jadi Dasar Panduan, Dan Amalan.

Tuan Guru Haji Nik Abdul Aziz

Abdullah Ahmad Badawi.. Asyik Tidur, Makan Gaji Buta!!.


Bersama Ayat-Ayat Al-Quran Dalam Perjuangan Mempertahankan Kerajaan Islam
“Bersama Kepimpinan Ulama”

1. Masuk neraka kerana silap pilih pemimpin ketika di dunia

Firman Allah, Surah Ibrahim ayat 21.

Ertinya: “Dan mereka semuanya (di padang Masyar) akan berkumpul menghadap ke hadrat Allah, lalu berkatalah orang2 lemah kepada orang2 sombong “sesungguhnya kami dahulu adalah pengikut2mu, maka dapatkah kamu menghindarkan daripada kami azab Allah (walaupun) sedikit saja?, mereka menjawab “seandainya Allah memberi petunjuk kepada kami, niscaya kami dapat memberi petunjuk kepadamu, sama saja bagi kita, apakah kita mengeluh atau bersabar, sekali2 kita tidak mempunyai tempat untuk melarikan diri”.

2. Keluhan rakyat kepada Allah dalam neraka kerana silap pilih pemimpin

Firman Allah, Surah Ahzab 66-68.

Ertinya: “Pada hari ketika muka mereka dibolak-balikan dalam negara, mereka berkata “alangkah baiknya, andaikata kami taat kepada Allah dan taat (pula) kepada Rasul”.

Dan mereka berkata “Ya Allah, sesungguhnya kami telah mentaati pemimpin2 dan pembesar2 kami, lalu mereka menyesatkan kami dari jalan (yang benar). Ya Tuhan kami, timpakan kepada mereka azab dua kali lipat dan kutuklah mereka dengan kutukan yang besar”.

3. Rakyat akan bangkit di akhirat kelak bersama dengan pemimpin yang mereka pilih dalam pilihanraya

Firman Allah, Surah Isra’ 71.

Ertinya: “(ingatlah) suatu hari (yang di hari itu) kami panggil tiap ummat dengan pemimpinnya dan barangsiapa yang diberikan kitab amalannya di tangan kanannya maka mereka ini akan membaca kitab itu, dan mereka tidak dianiaya sedikitpun”.

4. Rakyat berbangga di hadapan Allah kerana mengikut pemimpin yang beriman

Firman Allah, Surah Anbia’ 73.

Ertinya: “Kami telah menjadikan mereka itu sebagai pemimpin2 yang memberi petunjuk dengan perintah kami dan telah kami wahyukan kepada mereka mengerjakan kebajikan, mendirikan sembahyang, menunaikan zakat, dan hanya kepada kamilah mereka selalu menyembah”.

5. Ummah yang baik ialah mereka yang menyeru kepada kebaikkan

Firman Allah, Surah Imran 104.

Ertinya: “Dan hendaklah ada diantara kamu segolongan ummat yang menyeru kepada kebajikan, menyuruh kepada yang maaruf dan mencegah dari yang mungkar, merekalah orang2 yang beruntung.

6. Berbanggalah sesungguhnya kita melangkah setapak berbanding pihak musuh

Firman Allah, Surah Nisa’ 104.

Ertinya: “Janganlah kamu berhati lemah dalam mengejar mereka (musuhmu). Jika kamu menderita kesakitan, maka sesungguhnya merekapun menderita kesakitan pula, sebagaimana kamu menderitanya, sedang kamu mengharap dari pada Allah apa yang tidak mereka harapkan, dan adalah Allah Maha mengetahui lagi Maha Bijaksana”.

7. Jihad mesti diteruskan

Firman Allah, Surah Taubah 41.

Ertinya: “Berangkatlah kamu baik dalam keadaan merasa ringan mahupun berat, dan berjihadlah kamu dengan harta dan dirimu di jalan Allah yang demikian itu adalah lebih baik bagimu, jika kamu mengetahui”.

8. Perjuangan Islam di suluh dengan mata hati

Firman Allah, Surah Taubah 42.

Ertinya: “Kalau yang kamu serukan kepada mereka itu keuntungan yang mudah diperoleh dan perjalanan yang tidak seberapa jauh, pastilah mereka mengikutmu, tetapi tempat yang dituju itu amat jauh terasa oleh mereka. Mereka akan bersumpah dengan nama Allah “jikalau kami sanggup tentulah kami berangkat”.

9. Perjuangan kita penyelamat ummah

Firman Allah, Surah Nisa’ 73.

Ertinya: “Mengapa kamu tidak mahu berperang di jalan Allah dan membela orang2 yang lemah baik lelaki, wanita2 mahupun anak2 yang semuanya berdoa “Ya Tuhan kami, kelauarkanlah kami dari negeri ini (Mekah) yang zalim penduduknya dan berilah pelindung dari sisi Engkau, dan berilah kami penolong dari sisi Engkau”.

10. Wasilah (pertalian) perjuangan berpaksikan Islam dan rakannya

Firman Allah, Surah Maidah 35.

Ertinya: “Hai orang2 yang beriman, bertaqwalah kepada Allah dan carilah jalan yang mendekatkan dir kepadaNya, dan berjihadlah pada jalanNya, supaya kamu mendapat keberuntungan”.

11. Ingat di hadapan kita ada mati dan segala apa yang berlaku padanya

Firman Allah, Surah Ali Imran 185.

Ertinya: “Tiap2 yang berjiwa akan merasai mati, dan sesungguhnya pada hari kiamat sajalah disempurnakan pahalamu, barangsiapa dijauhi dari neraka dan dimasukkan ke dalam syurga, maka sungguh ia telah beruntung, kehidupan dunia itu tidak lain hanyalah kesenangan dan memperdayakan.


Fikirlah Masa Depan Kita Semua, Di Dunia Akhirat Sana…

Dan Pilihlah, ISLAM.

“Sesungguhnya Agama Di Sisi Allah Ialah Islam”.

No comments: